Συνέντευξη του Πέτρου Τατούλη στην εφημερίδα «Ενημέρωση Πελοποννήσου»

Πέτρος Τατούλης: Αντίπαλός μου δεν είναι ο Πτωχός

Είναι το πιο “βαρύ” πολιτικό όνομα που έχει θητεύσει ως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Με πολλούς φίλους και εχθρούς, ως μια διαπίστωση που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί μια ισχυρή προσωπικότητα, δεν παρέδωσε τα όπλα αν και θα μπορούσε να επικαλεστεί χίλιες δύο δικαιολογίες. Χορτασμένος γαρ, με πλούσιο βιογραφικό αφού έχει διατελέσει Βουλευτής, Υπουργός και Περιφερειάρχης.
Ωστόσο και τούτη τη φορά εξορμώντας από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αποφάσισε να ριχτεί σε μια καθοριστική μάχη. Να διεκδικήσει εκ νέου τον ανώτατο αυτοδιοικητικό βαθμό.

Ο ανωτέρω πρόλογος φωτογραφίζει και δικαίως άλλωστε τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και παραπέμπει στην άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παρέθεσε στον εκδότη της “Ενημέρωσης Πελοποννήσου” Κώστα Πρώιμο.

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Τατούλη, μόνος εναντίον όλων και στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; Εκτιμάτε ότι θα “ριχτείτε” όπως το 2019 σε μια πολιτικά άνιση μάχη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Πέτρος Τατούλης: Κύριε Πρώιμε, εμείς το 2019 ζητήσαμε από τον πελοποννησιακό λαό να μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας, που θα έφερνε και την μεγάλη αλλαγή στην ζωή των συμπολιτών μας. Τότε, κάποιες συγκυρίες και συστήματα δεν μας επέτρεψαν να το κάνουμε, κυριολεκτικά στο νήμα. Εμείς όλο αυτό το διάστημα μείναμε παρόντες, μαχητικοί, διεκδικητικοί, στον ρόλο που μας έταξε ο λαός, της μείζονος αντιπολίτευσης. Μην ξεχνάτε όμως ότι σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε σε όλη την χώρα την εποχή της απλής αναλογικής, όπου δήμοι και περιφέρειες τίναξαν στον αέρα τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό, εμείς δεν κάναμε ποτέ στείρα και μηδενιστική αντιπολίτευση. Αντίθετα, παρακολουθούσαμε από κοντά όλα μας τα έργα που συνέχισε η Περιφερειακή Αρχή του κ. Νίκα, πιέζαμε για όσα ακύρωσε ή ολιγωρούσε, συμβάλαμε με την τεχνογνωσία μας για νέα έργα, για διεκδίκηση πόρων και επιτάχυνση διαδικασιών και η ουσιαστική μας διένεξη ήταν ότι θεωρούσαμε πως μπορούσαν να γίνονται περισσότερα και γρηγορότερα. Οπότε, μέσα από αυτήν την διαδικασία, η Νέα Πελοπόννησος αποδείχτηκε συναινετική, ανιδιοτελής και στην πράξη υπερβατική.

Έχετε να επιδείξετε μια μακρά πορεία στην πολιτική σκηνή. Υπουργός στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για οκτώ συνεχόμενα χρόνια. Κακά τα ψέματα, η μαρκίζα στο Μοριά γράφει Τατούλης και όχι Πτωχός. Εκτιμάτε ότι θα μπορέσετε να εισπράξετε αυτή τη διαφορά δυναμικού επί της ουσίας; δηλαδή μέσα από την κάλπη;

Πέτρος Τατούλης: Προσωπικά, λοιπόν για να ανατρέξω και στην προσφάτως υπενθυμισμένη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή “Είναι μικρό το κακό αν χάσουμε τις εκλογές, αλλά είναι μεγάλο αν χάσουμε τον αξιακό μας κώδικα” επέλεξα με όποιο κόστος να μείνω πιστός στις Αρχές και τις Αξίες μου. Και έμεινα. Να σας θυμίσω ένα παράδειγμα: το 2010 δεσμεύτηκα στους συμπολίτες μου ότι θα λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πιο βρώμικη περιφέρεια της Ευρώπης που ήταν η Πελοπόννησος, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Το 2015 στήριξε την “Νέα Πελοπόννησο” ο Αντώνης Σαμαράς ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος παρουσίασε το έργο μας ως πρωτοποριακό. Λίγο καιρό μετά με ερώτηση του στο ελληνικό κοινοβούλιο επιχείρησε, ο ίδιος άνθρωπος, να δημιουργήσει προβλήματα και να ακυρώσει το έργο, το οποίο βέβαια εμείς ολοκληρώσαμε υπογράφοντας και συμβάσεις με τον ανάδοχο και κλείνοντας το θέμα της χρηματοδότησης του. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι πριν από όλους έφερα στην αυτοδιοίκηση αρχές που υπηρέτησα στο κοινοβούλιο ως βουλευτής και μέλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για χρόνια, υπέρ μιας πράσινης, οικολογικής οικονομίας, στην οποία θα συνεργάζεται στενά ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα μπορούσα να πάω τότε στον Αντώνη Σαμαρά και να του πω: «πρόεδρε, τι πρόβλημα υπάρχει να το λύσουμε;». Ε, αυτά εγώ δεν τα κάνω, γιατί πιστεύω στις προγραμματικές και όχι στις προσωπικές συμφωνίες. Οπότε, κύριε Πρώιμε για να επανέλθω στο αρχικό σας ερώτημα το 2019 δεν είχαμε μια άνιση πολιτική μάχη. Είχαμε μια αλλαγή εν κινήσει της δικής μας πετυχημένης περιφερειακής Αρχής (γιατί κανένας δεν ισχυρίστηκε το αντίθετο, πώς θα μπορούσε άλλωστε), με ένα καινούριο πρόσωπο, το οποίο κάποιοι θεώρησαν ότι θα «βολέψει» καλύτερα. Και από την άλλη πλευρά, και με δεδομένες τις επικείμενες τότε εθνικές εκλογές και τη διαφαινόμενη αλλαγή κυβέρνησης, οι πολίτες έκριναν με κομματικά κριτήρια, ψηφίζοντας κομματικούς υποψηφίους γιατί τότε έστελναν μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Σήμερα δεν υπάρχουν πια αυτές οι συνθήκες: η χώρα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση, οπότε το δίλημμα δεν είναι κεντρικό και από την άλλη πλευρά ξεσκεπάστηκαν και οι προθέσεις όσων στην Πελοπόννησο αλλάζουν πρόσωπα γιατί θεωρούν ότι τελικά δεν είναι διατεθειμένα να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Όμως όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη». Αυτή την μάχη θα την δώσουμε ως ένας Ισχυρός, Ανεξάρτητος, Αυτοδιοικητικός συνδυασμός που διαθέτει έμπειρα, αλλά και νέα καταξιωμένα στελέχη από την κοινωνία, από τον κόσμο της προσφοράς και της οικονομίας. Με συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις που θα εξασφαλίσουν και πάλι σταθερότητα στην Πελοπόννησο, αύξηση του μεγέθους της οικονομίας της και αύξηση του εισοδήματος του κάθε Πελοποννήσιου. Εμείς και γνωρίζουμε. Και το έχουμε αποδείξει. Και θα κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πράξη. Και οι Πελοποννήσιοι μας γνωρίζουν καλά.
Όπως σας είπα η μαρκίζα στο Μοριά γράφει Πελοπόννησος. Όλοι έχουμε αφήσει το στίγμα μας. Ως βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, ως υφυπουργός Πολιτισμού υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ως περιφερειάρχης, πάρα πολλά έργα σήμερα φέρουν τη σφραγίδα μου. Και για αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος.

Τι κρύβει η επόμενη Πενταετία κύριε Τατούλη; Πολλά ακούγονται και ήδη οι Περιφερειακές αρχές παρουσιάζονται ως διαχειριστές έργων χωρίς πολιτική υπόσταση…

Πέτρος Τατούλης: Η επόμενη πενταετία, έχει ως βασικό στόχο να κάνει πράξη την άποψη ότι οι περιφερειακές αρχές δεν είναι απλά διαχειριστές έργων, αλλά μπορούν και πρέπει να λειτουργούν ως τοπικοί κυβερνήτες που θα ωφελήσουν με τις αποφάσεις και τις δράσεις τους το κάθε νοικοκυριό. Θα μου πείτε δύσκολο: έχουμε όμως ήδη βάλει τις βάσεις και τις στρατηγικές κατευθύνσεις και το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα κοστολογημένο και με σαφή χρονοδιαγράμματα για να κατανοήσουν όλοι οι Πελοποννήσιοι τα θετικά που θα δουν στο νοικοκυριό τους, στο σπίτι τους. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να αφήνουν κάποιους να πιστεύουν ότι η μαρκίζα στο Μοριά μπορεί να γράφει «Σαμαράς» ή κάτι άλλο, είμαι σίγουρος ότι κάνουν λάθος και αυτό θα αποδειχτεί στις 8 Οκτωβρίου.

Πως θα χαρακτηρίζατε την συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον απερ-χόμενο Περιφερειάρχη κ.Νίκα; Αφού μέχρι “χθες” δεν είχε εκδηλώσει φανερά καμία δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του το Μέγαρο Μαξίμου…

Πέτρος Τατούλης: Σας απάντησα κ. Πρώιμε. Ήμουν απολύτως βέβαιος ότι θα συνέβαιναν έτσι τα πράγματα. Διότι ακριβώς αυτό το άδειασμα υπήρξε και στην δική μας περίπτωση το 2019. Δεν ήταν σύμφωνοι με το έργο μας; Είχαν να προτείνουν κάτι καλύτερο; Δεν έβλεπαν τα αποτελέσματα στην απορρόφηση πόρων που έφεραν την Πελοπόννησο από τον πάτο της χώρας σε πολλές και διαφορετικές κορυφές; Δεν αντιλήφθηκαν την εκτόξευση που πετύχαμε στα τουριστικά μεγέθη και στις εξαγωγές προϊόντων; Δεν πήραν χαμπάρι τη συμβασιοποίηση του ΣΔΙΤ των απορριμμάτων, τη διακήρυξη για την αξιοποίηση της Μαρίνας του Ναυπλίου, τα έργα στα λιμάνια, στους δρόμους; Μα, τα είδαν όλα αυτά. Και αν δεν τους έκαναν αυτά, τότε γιατί πίεζαν τους συμβούλους μου να αποχωρήσουν και να ακολουθήσουν τον Παναγιώτη; Απλά δεν τους έκανα εγώ, όπως στην συνέχεια δεν τους κάνει και ο Παναγιώτης.

Ωστόσο ευαγγελίζονται διακαώς την ανανέωση σε όλα τα πόστα…

Πέτρος Τατούλης: Γιατί δεν καταλαβαίνω ποια ανανέωση ευαγγελίζονται όταν ο συνδυασμός του νέου υποψηφίου είναι τα στελέχη του νυν και ένα δύο γυρολόγοι που πέρασαν από δίπλα μας. Δεν υπάρχει καμία ανανέωση λοιπόν. Οπότε, αυτό που λέγεται περί ανανέωσης είναι το πρώτο ψέμα και το δεύτερο είναι ότι δήθεν αναζητούν «συνεργάτες» της κυβέρνησης: πώς το λένε αυτό; Εγώ δεν συνεργάστηκα με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο και μάλιστα με προωθημένο σχεδιασμό που πολλές φορές αποτελούσε πρότυπο για την υπόλοιπη χώρα και κοσμούσε τα διαφημιστικά φυλλάδια της Νέας Δημοκρατίας; Ο Παναγιώτης Νίκας δεν συνεργάστηκε; Ε, λοιπόν αυτό είναι το δεύτερο ψέμα: δεν αναζητούν συνεργάτες, αλλά αχυράνθρωπους. Εμένα προσωπικά αυτά δεν με ενδιαφέρουν καθόλου. Εμείς δεσμευόμαστε ότι, όπως κάναμε και στο παρελθόν πετυχημένα, θα συνεργαστούμε, αλλά κυρίως θα διεκδικήσουμε από την κεντρική κυβέρνηση με σχεδιασμό και τεχνογνωσία όλα τα έργα, όλες τις χρηματοδοτήσεις και όλες τις αρμοδιότητες που θεωρούμε ότι θα καλυτερεύσουν την ζωή των Πελοποννήσιων. Και μάλιστα μπορούμε να αποδείξουμε με ευκολία ότι οι δικές μας απόψεις για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία είναι πολύ πιο κοντά στις σημερινές προσδοκίες της χώρας από όλους εκείνους που πλήγωσαν τους πολίτες, αλλά και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας με την αναλγησία τους τα χρόνια των Μνημονίων. Εμείς και σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο, με τις δικές μας πρωτοβουλίες και καινοτόμες δράσεις, βρήκαμε τα χρήματα και δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για την Πελοπόννησο. Παρεμπιπτόντως… ας μας πουν κι εκείνοι τι έργο πρόσφεραν στην Πελοπόννησο τις δεκαετίες ενασχόλησης τους, από θέσεις υψηλής ευθύνης, με την πολιτική.

Δημήτρης Πτωχός. Αν μη τι άλλο πτωχές είναι και οι όποιες δημόσιες πληροφορίες για το πολιτικό του “ποιον” αλλά και το κοινωνικό έργο του κατά το παρελθόν… Ποία η δική σας εικόνα για τον νέο σας αντίπαλο;

Πέτρος Τατούλης: Μα δεν μπορεί να είναι αυτός ο αντίπαλος μου. Αντίπαλος μας είναι όσοι δημιουργούν ίντριγκες και πονοκεφάλους στην Πελοπόννησο και στη Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο δικών τους συμφωνιών και συμφερόντων. Και ασφαλώς αυτοί δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήρθε η ώρα, αυτοί να μετρηθούν για να δούμε τελικά αν ο ίσκιος τους είναι ίσκιος ελιάς ή θάμνου.

Με σωστά και λάθη – εξάλλου ουδείς αναμάρτητος, διοικήσατε την Περιφέρεια επί μακρόν. Στα δύσκολα και αναφέρομαι την τελευταία τετραετία ως μείζον αντιπολίτευση με βασικό αντίπαλο τον κ. Νίκα δεν καταθέσατε τα όπλα. Τι κρατάτε από το παρελθόν; Ποιό είναι για εσάς και την Παράταξη σας το διακύβευμα του μέλλοντος;

Πέτρος Τατούλης: Από το παρελθόν κρατάω την τεράστια ευγνωμοσύνη που νοιώθω για τους συμπολίτες μου. Με εμπιστεύτηκαν. Με αγκάλιασαν. Τους αγάπησα κι εγώ. Ξέρετε δεν είμαι άφιλος στην πολιτική, δένομαι και για αυτό έχω φιλίες χρόνων, σχέσεις που έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου. Μπορώ να πω ότι και με την ιδιότητα του χειρουργού που έχω, γνωρίζω σχεδόν την μισή Πελοπόννησο με το μικρό της όνομα. Κι αν δεν γνωρίζω τον 18χρονο, είμαι σίγουρος αν πιάσουμε κουβέντα θα ξέρω σίγουρα έναν παππού, μια μάνα, ένα πατρικό σπίτι σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Με τους συμπατριώτες μου μας ενώνουν κοινές ιστορίες και η μεγάλη αγάπη για τον τόπο μας, στον οποίο ζούμε αδιάλειπτα. Μαζί ξεκινήσαμε και μαζί θα ολοκληρώσουμε την υπέρβαση από το παλιό, στην Νέα Πελοπόννησο της ευημερίας και της ανάπτυξης.

Στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσετε διαδικτυακά τη συνέντευξη του Πέτρου Τατούλη.

https://bit.ly/synenteuxh-petros-tatoulis