Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τη διαγραμματική απεικόνιση των τροποποιήσεων της οριστικής μελέτης που εντάσσονται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, η Περιφερειακή παράταξη της «Νέας Πελοποννήσου» προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Ως Περιφερειακή αρχή, κατά τη διάρκεια της θητείας μας θέσαμε σε προτεραιότητα μεγάλα έργα κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
Ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα στον τομέα του Πολιτισμού ήταν η κατασκευή και η λειτουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.
Η Πρωτεύουσα της Π.Ε. Λακωνίας είναι μια εμβληματική πόλη όχι μόνο σε επίπεδο Επικράτειας αλλά και διεθνώς. Ξεκινήσαμε έναν επίμονο και επίπονο αγώνα προκειμένου να ωριμάσει μελετητικά το έργο της κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου μετά την επίλυση πλήθους διοικητικών και τεχνικών προβλημάτων υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης με τίτλο «Μελέτη νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης» με π/υ 2.750.000€.
Λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου σε ό,τι αφορά την πολιτισμική υπεραξία, η σύμβαση τροποποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και παρατάθηκε αρκετές φορές προκειμένου να εφαρμοσθεί η κείμενη Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία αλλά κυρίως προκειμένου να γίνει αρχιτεκτονική προσέγγιση στη διατήρηση και ανάδειξη της κύριας όψης του κτηρίου-μνημείου του βιομηχανικού συγκροτήματος της «ΧΥΜΟΦΙΞ».
Τα μέλη και τα στελέχη της «Νέας Πελοποννήσου» νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη συμβολή του επικεφαλής της παράταξης μας Πέτρου Τατούλη στο συγκεκριμένο έργο.
Ο Πέτρος Τατούλης ως Υφυπουργός Πολιτισμού συνέβαλε καθοριστικά για να περιέλθει το οικόπεδο της «ΧΥΜΟΦΙΞ» στην ευθύνη του Υπουργείου και ως Περιφερειάρχης έκανε πραγματικότητα μέχρι εκείνη τη στιγμή φαινόταν ακατόρθωτο. Επανεκκίνησε τη διαδικασία για ένα έργο «φάντασμα» που κάποιοι κεντρικοί και τοπικοί παράγοντες το επανέφεραν στο Δημόσιο διάλογο μόνο ως προεκλογική εξαγγελία στο πλαίσιο μιας καθαρά λαϊκίστικης πολιτικής αντίληψης και κάποιοι δήθεν πολιτιστικοί σύλλογοι το χρησιμοποιούσαν με μοναδικό στόχο να επιλύσουν ιδιοτελείς και υπαρξιακές τους ανάγκες.
Για πρώτη φορά οι Λάκωνες και οι Σπαρτιάτες συμπολίτες μας πίστεψαν ότι υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση του συγκεκριμένου έργου και δεν διαψεύστηκαν!
Η Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη επιλύοντας πολύ σημαντικά διοικητικά και τεχνικά ζητήματα εξασφάλισε τους απαραίτητους πόρους των 2.750.000€ από το ΠΔΕ και δημοπράτησε το δυσκολότερο και καθοριστικό σημείο της διαδικασίας που ήταν ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Η αρχή του τέλους του εμπαιγμού των πολιτών και η καθοριστική ημερομηνία για την κατασκευή του Μουσείου ήταν η 19η Αυγούστου του 2019 όταν η αρμόδια Οικονομική Επιτροπή κατακύρωσε τη σύμβαση για την εκπόνηση της πλήρους μελέτης στο μελετητικό
σχήμα «Σπυρίδων Μούντριχας-Taulant Tozaj», πρόταση η οποία βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή με το 1ο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Η οποιαδήποτε προσπάθεια είτε κατά το παρελθόν, είτε και σήμερα, για την καπήλευση του συγκεκριμένου έργου από τον οποιοδήποτε κυβερνητικό παράγοντα ή μη αποτελεί ακραία επικοινωνιακή και επικίνδυνη πολιτική πρακτική που υπηρετεί με το χειρότερο τρόπο την προπαγάνδα και το λαϊκισμό.
Αυτό που οφείλουν τα αρμόδιοι κυβερνητικά στελέχη στους Λάκωνες και στη Σπάρτη είναι να τους ενημερώσουν δίνοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και όχι αερολογίες για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου σε χρηματοδοτικό εργαλείο, έτσι ώστε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των Λακώνων και των Πελοποννησίων πολιτών να γίνει πραγματικότητα».